Hello, my name is Amanda Phillips and I am a 16 year oId student from Winter Springs, Florida. My town is a small, suburb 30 minutes outside of Orlando, Florida with a population of approximately 34,000. When I have free time, I love to watch movies, spend time on my computer, go shopping, and most of all hang out with friends. I also love to cook, bake, and find new music to listen to.

I’m taking 8 courses at my high school this year: AP Literature, AP Psychology, World History Honors, Geometry Honors, Experimental Science, Aeronautical Science, Bible, and Culinary. My class times vary from anywhere between 45 minutes or an hour and a half. I don’t have a typical school day due to the school I attend, each day I have different classes and class times. This year is different from my typical year because I am taking an Aviation class in which we are building and learning how to fly a plane. I find this class really interesting although it’s not what I plan to pursue in the future. The classes I’m most interested in are culinary, aviation, and world history. I’m also involved in the Interact club at my school.

My home is a two-story Victorian house with a lake behind it. I have my own room as does everyone else in my family. We live 10 minutes from my school which is very convenient. Currently living in my house is my dad, Bart, my mom, Devi, my older sister, Elizabeth, our two exchange students Oscar and Bruna, and our two dogs. I also have an older brother, William, but he is on an exchange this year in Poland. As
for work, my dad owns his own business and my mom is a stay at home mom.

When I was 10, my family traveled to Italy where we have family, for a week or so. Last year, my family traveled to Brazil and Argentina to visit my sister when she was on her exchange. This past summer I traveled to Iceland, France, Germany, and England to visit with my past exchange students who we hosted a few years ago.

I would really like to go on a yearlong exchange to learn about and experience new cultures.

There’s not much that I dislike, I really like to learn and try new things, although, rude people and reptiles aren’t my favorite. I tend to like everyone and I love trying and experiencing new things, but I’m also shy and don’t like to talk in front of a lot of people. I hope to make new friends and family, learn a new language, and be able to share my experiences after I return.


 

Amanda is our youngest child and we have a wonderful relationship with her. She is kind, helpful and just enjoyable to be around. I never thought she would go on an exchange like her brother and sister but after her summer in Europe visiting our previous exchange students that we have hosted it seems like she has caught the ”exchange bug”.

Amanda is quiet and can entertain herself by watching movies, listening to music or reading but she also enjoys spending time with friends. They either go shopping at the mall, attend concerts or go out for coffee.

The girls in our family are vegetarians. So Amanda does not eat meat, fish, or chicken. She does eat eggs if it is cooked into something but not on its own – like a fried egg or egg salad. She has been taking culinary at school for 3 years and very much enjoys cooking and baking. She likes to look up and learn new recipes and experiment in the kitchen.

Amanda isn’t disciplined very often, there really is no need, she is aware of our family rules and the reasons behind them and abides by them. She is very mature for her age and thinks situations through before doing them.

Amanda isn’t comfortable being the center of attention or speaking in front of people. She does well in small groups or when she is with people she knows. Knowing she will be the main focus of attention at certain events makes her very anxious. She has a good sense of humor and is fun to be around.

Being an exchange student is an amazing opportunity that shouldn’t be missed if possible. It changes their life by learning a new language, new culture, new family and new friends – forever. Our family has been hosting students for the last several years so Amanda is very familiar with Rotary and the exchange program. Since her sister went to Brazil and her brother went to Poland on their exchanges, she is
aware that there are good days and bad days during the year.

We are very proud of Amanda. She is almost always a straight A student, she works hard on her own to complete her work, she thinks about things – never just follows what others are doing. I think that there will be times during her exchange that she will find very difficult (because she is such an introvert) but I also think as a person she will grow and learn so much that the difficult times will be worth it for her.


 

Suomeksi

Hei, nimeni on Amanda Phillips ja olen 16-vuotias opiskelija Winter Springsistä, Floridasta.  Asuinkaupunkini on pieni 30.000 asukkaan lähiö 30 minuutin matkan päässä Orlandosta Floridassa.  Milloin minulla on vapaaaikaa pidän  elokuvien katselusta, tietokoneen parissa puuhastelusta, shoppailusta ja enimmäkseen ajanvietosta ystävien parissa.  Rakastan myös ruoanlaittoa, leivontaa ja etsiskelen uutta musiikkia kuunneltavakseni.

Olen valinnut kahdeksan lukiokurssia tälle vuodelle: kirjallisuus, psykologia, maailmanhistoria, geometria, käytännön tieteet, ilmailu, uskonto ja kotitalous.  Koulutuntini vaihtelevat kestoltaan 45 minuutista puoleentoista tuntiin.  Minulla ei ole säännöllistä koulupäivää johtuen koulusta, jota käyn vaan jokaisella päivällä on eri kurssit ja eri kouluajat.  Tämä vuosi poikkeaa normaalista vuodesta koska otan lentotunteja, joilla opimme rakentamaan ja lentämään lentokonetta.  Mielestäni tämä kurssi on erityisen kiinnostava vaikkakaan se ei ole sitä, mitä tulevaisuudessa tavoittelen.  Kurssit, joista olen kiinnostunut, ovat kotitalous, ilmailu ja maailmanhistoria.  Osallistun myös kouluni vuorovaikutteiseen kerhoon.

Kotini on kaksikerroksisessa viktoriaanisen ajan talossa järvi taustallaan.  Minulla on oma huone kuten kaikilla perheenjäsenillämme.  Asumme 10 minuutin matkan päässä koulustani, mikä on hyvin mukavaa.  Tällä hetkellä kotonani asuu isäni, Bart ja äitini Devi, vanhempi siskoni Elizabeth, kaksi vaihto-oppilastamme Oscar ja Bruna ja kaksi koiraamme.  Minulla on myös vanhempi veli, William, mutta hän on vaihto-oppilaana Puolassa.  Isälläni on oma yritys ja äitini on kotirouva.

Ollessani 10-vuotias matkustimme viikoksi Italiaan, missä meillä on sukulaisia.  Viime vuonna matkustimme Brasiliaan ja Argentiinaan, missä sisareni oli vaihto-oppilaana.  Tänä kesänä vierailin Islannissa, Ranskassa, Saksassa ja Englannissa tapaamassa vaihto-oppilaita, jotka olivat meillä muutama vuosi sitten.

Haluan todellakin vuodenmittaiselle vaihto-oppilasajalle oppiakseni uutta ja kokeakseni uusia kulttuureja.

Ei ole paljoakaan, josta en pitäisi,  Haluan todella oppia ja kokeilla uusia asioita vaikkakin töykeät ihmiset ja matelijat eivät ole juuri mieleeni.  Pyrin pitämään kaikesta ja kokeilla uusia asioita, mutta olen myös ujo enkä pidä, jos joudun puhumaan monen ihmisen eteen.  Haluan löytää uusia ystäviä ja perheen, oppia uuden kielen ja kyetä jakamaan kokemukseni palattuani kotiin.

 


 

Amanda on nuorin lapsistamme ja meillä on loistava suhde häneen.  Hän on ystävällinen, avulias ja todellinen ilo ympärillämme.  En koskaan ajatellut, että hän lähtisi vaihto-oppilaaksi kuten veljensä ja siskonsa, mutta hänen Euroopan kesänsä jälkeen, jolloin hän tapasi aiempia luonamme olleita vaihto-oppilaita, hän näyttää saaneen ”vaihto-oppilasviruksen”.

Amanda on hiljaisin lapsistamme ja viihtyy katselemalla elokuvia, kuuntelemalla musiikkia ja lukemalla, mutta hän viihtyy myös viettämällä aikaa ystäviensä parissa.  He menevät joko shoppailemaan ostoskeskukseen, vierailevat konserteissa tai menevät kahville.

Perheemme tytöt ovat vegetaristeja.  Amanda ei syö lihaa, kalaa tai kanaa.  Hän syö kananmunia, jos ne on käytetty ruoanlaittoon, mutta ei sellaisenaan paistettuna tai munasalaatissa.  Hän on käynyt kotitaloustunneilla koulussa jo kolmen vuoden ajan ja on hyvin kiinnostunut ruoanlaitosta ja leivonnasta.  Hän haluaa etsiä ja oppia uusia reseptejä ja tehdä kokeiluja keittiössä.

Amandaa ei tarvitse ojentaa kovin usein ja jos tarvitsee, siihen tulee olla hyvä syy sillä hän tietää perheen säännöt ja noudattaa niitä.  Hän on hyvin aikuinen ikäisekseen ja mietti aina tilanteet läpi ennakolta ennen kuin ryhtyy mihinkään.

Amanda tuntee olonsa epämukavaksi joutuessaan huomion keskipisteeksi tai puhuessaan joukolle ihmisiä.  Hän viihtyy hyvin pienissä ryhmissä tai ihmisten kanssa, jotka hän tuntee.  Tietäessään joutuvansa yleisen huomion kohteeksi hän muuttuu hyvin tuskaiseksi.  Hänellä on hyvä huumorintaju ja hän pitää hauskaa omassa ympäristössään.

Vaihto-oppilaana olo on mahtava tilaisuus, jota ei pidä menettää, jos vain mahdollista.  Se muuttaa nuoren elämän oppimalla uuden kielen, uuden kulttuurin, uuden perheen ja uusia ystäviä – ikuisesti.  Perheemme on isännöinyt vaihto-oppilaita viimeisen seitsemän vuoden ajan, joten Amanda on hyvin perillä Rotaryen vaihto-oppilasohjelmasta.  Siskonsa mennessä Brasiliaan ja veljensä Puolaan on saanut hänet hyvin tietoiseksi, että vaihto-oppilasvuoteen kuuluu niin hyviä kuin huonojakin päiviä.

Olemme hyvin ylpeitä Amandasta.  Hän on aina täyden kympin oppilas, hän työskentelee kovasti tehtäviensä eteen, hän ajattelee asioita eikä vain seuraa, mitä muut tekevät.  Uskon, että hänen vaihto-oppilasvuotenaan vastaan tulee aikoja, jotka tuntuvat vaikeilta (hänen introvertin luonteensa vuoksi), mutta uskon myös, että hän tulee kasvamaan ihmisenä sekö oppimaan niin paljon, että vaikeat ajat ovat vaivan arvoisia.